Overshootday: geen reden voor een feestje

Het is vandaag Dutch Overshootday. Nu al. En dat is bepaald geen reden voor een feestje. Het betekent dat we in Nederland alle grondstoffen voor dit jaar al hebben opgebruikt. Alsof je vandaag dus al je hele jaarsalaris hebt opgemaakt en acht maanden moet wachten op een nieuwe storting op je rekening. Dat deze datum naar achter moet, is duidelijk. Hoe je hier als rijksambtenaar aan kan bijdragen? We geven tips!

Overshoot day
Beeld: ©FMH

Een klimaatneutrale bedrijfsvoering voor 2030: dat is de ambitie van het Rijk. Als facilitair dienstverlener kan FMH hier flink aan bijdragen. Daar geloven wij in. Maar we kunnen dit niet alleen. In een veranderende wereld hebben we al onze rijkscollega's en leveranciers hard nodig. Alleen samen kunnen we deze duurzame missie volbrengen!

Te veel aardbollen

We leven dus op te grote voet. De gemiddelde Nederlander gebruikt 3,6 aardbollen, terwijl we maar één aarde hebben. Onze eigen rol is dus ongelofelijk belangrijk. Een startpunt is de tool van Babette Porcelijn. Je krijgt daarmee inzicht in hoeveel aardbollen jij verbruikt en hoe je dat kunt veranderen. Het is nooit te laat om te beginnen. Je kunt echt bijdragen, al is het maar met iets kleins. Hieronder hebben we 10 tips op een rijtje gezet. Start vandaag nog! Laten we er samen voor zorgen dat de Dutch Overshoot Day volgend jaar een stuk later valt.

Draag bij aan de klimaatdoelstellingen van het Rijk
10 tips voor rijksambtenaren

  • Lunch eens zonder vlees en zuivel. Onze cateraars bieden de lekkerste vegan lunchgerechten aan.
  • Wat hoort waar? Hoe beter je afval scheidt, hoe minder restafval je overhoudt!
  • Bestel ons Pauzeplein als vergaderlunch. Een ideaal concept om voedselverspilling tegen te gaan. Nu kan dat in De Résident, Koningskade 4, Bezuidenhouteweg 73 en CentreCourt en binnenkort in nog meer panden van FMH.
  • Fiets naar je werk. Goed voor lijf en leden en ook nog voor het klimaat.
  • Petflesjes en blikjes mogen in de PETmen of bij een inleverpunt van de cateraar. Je sponsort dan ook nog een goed doel.
  • Weg met de wegwerpbekertjes. Vanaf 1 januari 2024 zijn ze helemaal verboden en bieden we herbruikbare bekers aan.
  • Print zo min mogelijk en gebruik enkelzijdig geprint papier als kladpapier.
  • Ook leuk: je hebt whiteboard schriften die je steeds opnieuw kunt gebruiken.
  • Gebruik herbruikbare broodzakjes of een broodtrommel.
  • Sharing is caring: deel je plakbandapparaat, nietmachine en perforator met collega’s.

Voor mens en aarde

Een betere wereld, met aandacht voor mens en aarde: het Rijk heeft de ambitie om voor 2030 een klimaatneutrale bedrijfsvoering te hebben.  Als facilitair dienstverlener kan FMH hier forse stappen in zetten. Daar geloven wij in. De CO2-uitstoot van onze dienstverlening moet omlaag. In elk product, in elke dienst. We focussen op catering, afval, vervoer, werkomgeving, schoonmaak groenvoorziening en mensen met een arbeidsbijzonderheid. Maar we kunnen dit niet alleen. In een veranderende wereld hebben we al onze rijkscollega's en leveranciers hard nodig. Alleen samen kunnen we deze duurzame missie volbrengen!