Volg collega Sanne op haar hybride werkdag

Geen (hybride) werkdag is hetzelfde. En dus ben je ook niet altijd op dezelfde locatie, maar stem je met je team af wat het beste ‘werkt’. Het Workspace Management System (WMS) is daarbij een handig hulpmiddel. FMH-communicatieadviseur Sanne Nienhuis neemt ons mee naar de rijkshub Leiden, waar ze vandaag werkt. Laat je inspireren!

Thuis werken
Beeld: ©DGDOO / Herman Zonderland

Thuis alvast een plek reserveren

‘De meeste dagen werk ik in Den Haag, maar op vrijdag ga ik graag naar de rijkshub Leiden. Dat is maar vijftien minuten op de fiets, lekker luxe! En ik kan net wat later opstaan. Een reservering kan ik via het WMS al drie maanden van tevoren maken. Overlegruimtes boek ik meestal op tijd. Een werkplek reserveer ik vaak een dag van tevoren vanuit huis. Het liefst op mijn computer, want dan zie ik de plattegrond met beschikbare werkplekken en ruimtes lekker groot.’

Ontvangst bij de receptie van rijkshub Leiden
Beeld: ©DGDOO / Herman Zonderland

Pasje ligt klaar bij de receptie

‘Voor rijkshub Leiden hoef je geen toegang aan te vragen via IDT, maar is het voldoende om je rijkspas en legitimatie mee te nemen. Omdat ik een dag van tevoren al een werkplek via het WMS heb gereserveerd, ligt er een bezoekerspas bij de receptie klaar en kan ik zo doorlopen. Rijkshub Leiden heeft drie verdiepingen. Meestal start ik op de zevende verdieping. Ik kijk nog even op de plattegrond waar ik moet zijn. Handig die WMS-app via de telefoon! Projectleider Winnie Kok is meestal aanwezig. Bij haar kan ik terecht met vragen, een goede service!’ 

Werkplek checken bij koffiecorner in rijkshub Leiden
Beeld: ©DGDOO / Herman Zonderland

Waar zitten mijn collega’s?

‘Eerst haal ik een kopje koffie. Dan kijk ik even in het WMS of er collega’s aanwezig zijn. Met mijn directe collega’s heb ik afgesproken dat we de optie aanzetten waarbij we elkaars reserveringen kunnen zien. Ik vind dat hartstikke leuk. Ik zou het heel jammer vinden als ik mijn collega’s zou missen terwijl ze misschien vlak bij mij aan het werk zijn. Op de plattegrond zie ik dat Sofie er ook al is. Zij reserveert meteen een zitje voor twee zodat we even kunnen bijpraten.’

Groepsboeking
Beeld: ©DGDOO / Herman Zonderland

Handig, zo’n groepsboeking

‘Ik heb deze ochtend voor mij en twee collega’s een groepsboeking gemaakt. Dan hebben we een werkplek bij elkaar. Wel zo gezellig. Reserveren van een werkplek is niet altijd nodig in rijkshub Leiden, omdat er veel plekken vrij zijn. Maar als je zeker wilt zijn van werkplekken bij elkaar, dan is zo’n groepsboeking handig. Om half één lopen Sofie en ik even naar het restaurant beneden om te lunchen.’

Brainstormsessie in rijkshub Leiden
Beeld: ©DGDOO / Herman Zonderland

Nog even een creatieve ruimte boeken

‘Aan het begin van de middag heb ik een vergadering. In rijkshub Leiden reserveer je de vergaderzalen en creatieve ruimtes ook via het WMS. Ik heb al ruim van te voren een vergaderzaal geboekt en die reservering doorgestuurd naar alle deelnemers. Na de vergadering besluit ik een creatieve ruimte te reserveren om even te brainstormen met collega’s. Ik zie in de WMS-app dat er op de zesde verdieping nog een creatieve ruimte vrij is. Prettig dat alle materialen zoals post-its en stiften aanwezig zijn. Het werkt echt om even met je collega’s uit je vaste werkomgeving te zijn.’

Webexruimte in rijkshub Leiden
Beeld: ©DGDOO / Herman Zonderland

Favorieten vastleggen

‘Ik heb in rijkshub Leiden zo mijn favorieten, zoals een plek bij het raam. Die staat dan ook in het WMS in mijn voorkeurslijst. Ik doe veel in de rijkshub, maar keihard productiewerk doe ik het liefst thuis. In Leiden ben ik vooral voor de ontmoetingen met collega’s: het liefst live maar via Webex kan ook prima. Voor een videovergadering gebruik ik het liefst een beeldbelkamer. Die heeft twee grote schermen en je kunt de ruimte met een deur afsluiten. Dit zijn gewilde ruimtes, dus die reserveer ik graag op tijd. Voordat ik naar huis ga, maak ik nog even een werkplekreservering voor volgende week.’

Op de fiets terugweg
Beeld: ©DGDOO / Herman Zonderland

Weer naar huis

‘Op thuiswerkdagen ben ik geneigd te lang achter mijn computer te blijven zitten. Dat heb ik niet als ik in de rijkshub werk: dan heb ik voor mezelf een eindtijd bepaald. Doordat ik vandaag zo dicht bij huis heb gewerkt, ben ik snel thuis en kan ik op tijd koken voor mijn gezin. Het was een leuke en gevarieerde dag. Nu ontspannen aan mijn weekend beginnen!’ 

Tekst: Vincie van Gils

Foto's: Herman Zonderland

Dit artikel is ook verschenen op watwerktvooronsrijk.nl.