Treincoupés hit van heringericht restaurant De Resident

Maandag 11 december. De monteurs hebben tien minuten geleden de laatste schroef in het laatste maatwerkmeubel gedraaid. Hun gereedschapskist staat er nog. Medewerkers groenvoorziening gieten de plantenbakken vol met kleikorrels. In vier van de zes treincoupés zitten al groepjes mensen geanimeerd te praten. Erik de Wild: ‘Deze treinzitjes gaan een hit worden, wat zeg ik, dat zijn ze al.’

Pim Felix (FMH), Marco Drijfhout en Erik de Wild (Zwartwoud)
Beeld: FMHaaglanden
Pim Felix (FMH), Marco Drijfhout en Erik de Wild (Zwartwoud)

Erik de Wild is projectleider bij Zwartwoud, de rijksleverancier van circulair maatwerkmeubilair. Samen met zijn collega Marco Drijfhout, salesmanager, en Pim Felix, projectleider vanuit FMHaaglanden (FMH), kijkt hij terug op het project herinrichting restaurant in De Resident. De plaats van handeling: een van de treincoupés, natuurlijk. Tevreden kijkt hij om zich heen. ‘Even met z’n tweeën of vieren overleggen. Het PET-vilt zorgt voor akoestische demping, geeft je een gevoel van privé. Je hoort dat de buren er zitten, maar je hoort niet wat ze zeggen.’

Treincoupé's
Beeld: FMHaaglanden
Treincoupé's

De aanleiding: vergaderdruk en zwaar meubilair

Voorjaar 2023. De druk op de vergaderzalen was, postcorona, weer als vanouds groot in De Resident. Dat kwam ook doordat ook kleinere gezelschappen noodgedwongen toch zo’n grote vergaderzaal boekten. Daarnaast had FMHaaglanden last van de manier waarop het restaurant was ingericht. Pim Felix, facilitair adviseur bij FMH en voor de gelegenheid projectleider, vertelt: ‘In het restaurant stond meubilair dat moeilijk te verplaatsen was, terwijl mijn collega’s die ruimte een paar keer per maand leegtrekken voor evenementen. Samen met de vergaderdruk was dat de aanleiding om het restaurant opnieuw in te richten.’

Zitgedeelte van het restaurant flexibeler ingericht
Beeld: FMHaaglanden
Zitgedeelte van het restaurant flexibeler ingericht

De winst: aanlandplekken, informele overlegplekken en een ontbijtmenu

Terug naar het nu. Het restaurantgebied is aan de Atriumzijde voorzien van aanlandplekken met stopcontacten, waar je op je eigen laptop kunt werken. Voor informeel overleg in kleine groepje kun je kiezen uit verschillende zitjes – van huiskamer via treincoupé tot bar. Pim: ‘Hutten, onze cateraar, speelt hierop in door voortaan van maandag tot en met donderdag al vanaf 9.00 uur een ontbijtassortiment aan te bieden.’ Een koffieautomaat in het restaurantgebied maakt de nieuwe gebruiksfunctie helemaal af.

Pim Felix (FMH): 'Ik hoop dat dat het restaurant voorziet in de behoefte om aan te landen, en om in kleine groepjes of duo’s te overleggen.'

Natuurlijk is gebleven: de traditionele grote kantinetafel waar je met je hele team kunt lunchen. Planten zijn gebruikt om hoekjes te creëren, zodat de zitjes intiemer aanvoelen. Meer groen was ook een uitdrukkelijke wens van de gebruikers van De Resident, de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), die in elke fase van het project hebben meegedacht. Pim: ‘Ik hoop dat dat het restaurant voorziet in de behoefte om aan te landen, en om in kleine groepjes of duo’s te overleggen. En evenementen, teambijeenkomsten, borrels en afscheidsfeestje, het kan allemaal ook nog steeds. Of eigenlijk, dankzij het verrijdbare meubilair nu nog beter.’

Barmeubel met 'staal'-look en planten
Beeld: FMHaaglenden
Barmeubel met 'staal'-look en planten

Duurzaamheid: deels nieuw, deels hergebruik

Het ontwerp voor de nieuwe inrichting van het restaurant is van de hand van Gispen. Deze rijksleverancier voor kantoorinrichting heeft ook  het deels nieuwe, deels ‘gerevitaliseerde’ meubilair geleverd. Dat zijn bestaande meubels die, opnieuw gestoffeerd of gelakt, weer een ronde mee kunnnen. Zwartwoud heeft gezorgd voor het maatwerkmeubilair, zoals bijvoorbeeld de treincoupés en het barmeubel.

Erik de Wild (Zwartwoud): 'Als je dit tafelblad in de natuur achterlaat, zou het gewoon vergaan.'

Tafelblad met houtpaspoort en biolak
Beeld: FMHaaglanden
Tafelblad met houtpaspoort en biolak

Als meubelmaker heeft Zwartwoud de focus in de afgelopen jaren steeds meer verschoven naar duurzame productie. Het tafelblad in de treincoupés, bijvoorbeeld, is gemaakt van resthout en afgewerkt met een biolak. Erik: ‘Als je dit tafelblad in de natuur achterlaat, zou het gewoon vergaan.’ Het paspoort van het hout garandeert de herkomst. ‘De leverancier kan daarmee aantonen: dit palisanderhout komt uit de burgemeesterswoning in Den Bosch, daar waren het de traptreden.’

Op naar een duurzame werkomgeving

Een comfortabele werkomgeving is de kern van FMH’s missie. Die werkomgeving circulair inrichten kost minder energie en grondstoffen én geeft minder afval. FMH zet daarom zoveel mogelijk bestaande materialen en producten in. Vanuit een centrale voorraad stemt FMH vraag en aanbod slim op elkaar af. Ook onze leveranciers van kantoor- en maatwerkmeubilair werken steeds duurzamer. Van onderhoud en reparatie tot recycling en hergebruik van grondstoffen en materialen. Extra winstpunt: het verlengen van de levensduur van rijksmeubilair biedt vaak werkgelegenheid aan mensen met een arbeidsbijzonderheid. Minder afval en minder grondstoffen: op naar een duurzame werkomgeving!

Tekst en foto's: Sanne Nienhuis