Ingrijpende renovatie fietsenstallingen Turfmarkt 147

Op de fiets naar je werk. Goed voor duurzaamheid en vitaliteit, en daarom een ambitie van het Rijk. Tegelijkertijd ligt de ruimte voor de fietsenstalling bij bestaande rijkskantoren vast. Wat te doen? Optimaliseren, zegt Sjoerd van Erp, projectleider bij FMHaaglanden. Dat gaat niet zonder slag of stoot: beide fietsenstallingen van Turfmarkt 147 gaan tijdens de werkzaamheden dicht. Sjoerd vertelt wat fietsers daarvoor terugkrijgen.

Sjoerd van Erp, projectleider FMH
Beeld: FMHaaglanden
Sjoerd van Erp, projectleider FMH

Voor fietsen van nu

‘De fietsen van nu zijn niet meer de fietsen van toen de Turfmarkt werd gebouwd. Elektrische fietsen, fietsen met kratten, bredere banden. De plekken worden in de nieuwe inrichting dan ook ruimer opgezet. We gaan ook veel meer werken met ‘enkellaags’. We zien nu namelijk dat de bovenlaag nooit helemaal vol is, mensen gebruiken die gewoon minder graag. Dat is schijncapaciteit: een fiets met fietstassen of een krat houdt nu drie plekken bezet, en de rekken boven blijven leeg. In plaats daarvan krijgen we voldoende passende plekken. Ik verwacht dat het straks voelt alsof de capaciteit groter is geworden.’

Oplaadpunten en tandriemband

‘Voor elektrische fietsen komen straks in de stalling aan de Zwarteweg 84 oplaadpunten. Je elektrische fiets stal je na de renovatie dus daar. Langs de trap gaan we een tandriemband plaatsen, dat is niets anders dan een lopend bandje waar je je fiets op kan zetten. Dat gaat ervoor zorgen dat het minder moeite kost om je fiets, ook als dat een zwaardere elektrische is, vanuit de fietsenkelder naar boven te krijgen.’

'Het eerste wat veel mensen van hun rijkskantoor zien, is de fietsenstalling. Dus laten we ervoor zorgen dat dat een goede faciliteit is.'

Een stalling van nu

‘Behalve het comfort verbeteren we ook de uitstraling van de stalling. Een verstopt, donker hol als fietsenstalling is niet meer van deze tijd. We pakken dus ook de verlichting aan, gaan meer kleur en decoratie aanbrengen en zorgen voor een overzichtelijke en opgeruimde stalling. Uiteindelijk krijgen we een fietsparkeervoorziening die aan de huidige standaarden voldoet, en waar je prettig en comfortabel je fiets kunt stallen. Veel mensen beginnen hun dag op de fiets. Het eerste wat veel mensen van hun rijkskantoor zien, is de fietsenstalling. Dus laten we ervoor zorgen dat dat een goede faciliteit is.’

Stalling Zwarteweg dicht vanaf 5 januari

‘De stalling aan de Zwarteweg gaat vanaf vrijdag 5 januari voor drie maanden dicht. Schilderwerk, vloeren coaten en drogen, rekken monteren, verlichting vervangen, nieuwe bewegwijzering aanbrengen: dit kan allemaal niet in een stalling die in gebruik is. In de eerste week van januari richten we een tijdelijke stalling in bij De Terminal aan de Schedeldoekshaven. In april kunnen we de vernieuwde stalling aan de Zwarteweg dan weer in gebruik nemen.’

Nieuwe indeling fietsenstalling Zwarteweg met kleurzones
Beeld: FMHaaglanden
Nieuwe indeling fietsenstalling Zwarteweg met kleurzones

Stalling Schedeldoekshaven voor buitenmodelfietsen

‘De stalling aan de Schedeldoekshaven gaan we exclusief inrichten voor buitenmodelfietsen. Denk bijvoorbeeld aan bakfietsen, speedbikes en natuurlijk de fietsen van mensen met een medische indicatie. Elektrische fietsen, fietsen met een krat en fietsen met brede banden kunnen dankzij de ruimere opzet en de tandwielband naar de Zwarteweg. De stalling aan de Schedeldoekshaven pakken we later aan, die gaat op 29 maart dicht en de heropening is in mei. Ook leuk om te vermelden: een deel van de rekken uit de stalling aan de Schedeldoekshaven laten we ombouwen naar de huidige standaard en gebruiken we in de stalling aan de Zwarteweg.’

'Van iets dat de laatste jaren te weinig aandacht heeft gehad in gezamenlijkheid iets moois maken. Ja, dat vind ik heel gaaf.'

Gezamenlijkheid

‘We trekken in dit project nauw op met de bewonersorganisaties, de ministeries van BZK en JenV, en natuurlijk met het Rijksvastgoedbedrijf. De leverancier die de aanbesteding heeft gewonnen, VelopA, heeft natuurlijk veel expertise meegebracht. Uit het klantbelevingsonderzoek dat FMH continu uitvoert, bleek heel duidelijk de behoefte aan oplaadpunten. In de voorbereiding hebben we de plannen afgestemd met vertegenwoordigers van JenV en BZK. Van iets dat de laatste jaren te weinig aandacht heeft gehad in gezamenlijkheid iets heel moois maken. Ja, dat vind ik heel gaaf.’

Fietsenstalling als dienstverlening van FMHaaglanden

FMHaaglanden (FMH) zorgt voor een comfortabele en veilige werkomgeving voor rijksambtenaren, met aandacht voor mens en aarde. Voor de panden in ons verzorgingsgebied zijn wij onder meer verantwoordelijk voor de fietsparkeervoorzieningen. Het uitgangspunt van de leidraad fietsenstallingen is: genoeg ruimte om je rijwiel te kunnen parkeren. In de fietsenstalling van De Hoftoren is bijvoorbeeld onlangs een borstelband geïnstalleerd, een gemakkelijk hulpmiddel om je fiets een verdieping lager te parkeren. De fietsenstallingen bij Turfmarkt 147 krijgen in 2024 een totale make-over, zowel qua comfort als qua uitstraling.

Tekst en foto: Sanne Nienhuis