Nieuw in FMH-panden: de PET-man!

Sinds kort bemannen grote, blauwe ‘PET-mans’ de rijkspanden in het verzorgingsgebied van FMH. Collega’s en bezoekers kunnen hierin lege petflesjes weggooien – met en zonder statiegeld. We spreken de initiatiefnemer, FMH-collega Jeroen Storm.

"Sinds 1 juli 2021 is statiegeld op kleine petflesjes ingevoerd. Flesjes die ook door de cateraars in onze panden worden verkocht. We willen dus ook een optie bieden om de flesjes netjes in te leveren.

Jeroen Storm naast PET-man
Beeld: FMH
Jeroen Storm naast PET-man

De opbrengst van het statiegeld doneren de cateraars aan de Plastic Soup Foundation. Het geld wordt gebruikt om rivieren en oceanen schoon te maken. Dat is nodig want plastic vervuilt onze rivieren en oceanen. We zadelen onze planeet jaarlijks met meer dan 300 miljoen ton plastic afval op. Het lastige is dat plastic nauwelijks afbreekbaar is. Zo doet de natuur er een eeuw over het verteren van 1 petflesje van 0,5 liter. Dat moet en kan anders. Plastic is namelijk ook een grondstof en van de gerecyclede petflesjes kan kleding, tassen dashboards, pallets en nieuwe petflessen gemaakt worden.

Voor de PET-man stonden er blauwe kliko’s, waar lege flesjes ingegooid konden worden. Dit stond een beetje rommelig. Ook werd tijdens een gesprek met de cateraar duidelijk dat regelmatig koffiebekers en ander afval in de kliko’s werd gegooid. Ik ben daarom opzoek gegaan naar een alternatief. De PETman heeft de vorm van een flesje, dat valt op en zet mensen aan het denken.”

Samen zorgen we voor een schonere wereld

In 2030 wil FMH een volledig circulaire en CO₂-neutrale facilitaire dienstverlener zijn. Dat is onze ambitie. Om in 2030 volledig econeutraal te zijn, is werk aan de winkel! Met onze zes focuspunten dragen we bij aan de wereldwijde klimaatsdoelstellingen én geven wij invulling aan de rijksbrede doelstellingen

  1. Catering: verduurzamen van de catering, inclusief onze vergader- en evenementenservice.
  2. Restafval: vermindering van het aandeel restafval, afval als grondstof.
  3. Vervoer: elektrificatie van het wagenpark en distributie van onze facilitaire producten via de logistieke hub
  4. Circulariteit: bevorderen van circulariteit door hergebruik van onze kantoorinrichting.
  5. Schoonmaak: duurzaam uitvoeren van onze schoonmaak.
  6. Groenvoorziening: investeren in groen.

En als rode draad door onze dienstverlening en zevende focuspunt: het creëren van nieuwe banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Logo DenkDoeDuurzaam
Beeld: ©DenkDoeDuurzaam