Dubbele win-winsituatie bij FMH

De Rijksoverheid vindt sociale duurzaamheid belangrijk. Zo willen we bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt baankansen bieden. FMH en onze leverancier G4S Training & Safety spanden zich hiervoor in, met een hele mooie samenwerking als resultaat.

Beeld: ©FMH

Stel je voor: je werkt in de bos- en natuurterreinen van Staatbosbeheer. Je bent dolblij met je baan, want je hebt langere tijd geen werk gehad. Via Binnenwerk – het rijksonderdeel dat mensen met een arbeidsbeperking aan een baan binnen het Rijk helpt - werk je nu dus bij Staatsbosbeheer. Je bent de hele dag buiten, geniet daar optimaal van en krijgt topbegeleiding van je leidinggevende. So far, so good.

Training ‘Omgaan met publiek’

Wat je minder vindt, zijn wandelaars die afval op de grond gooien of mensen met een hond, terwijl loslopende honden zijn verboden in het natuurgebied waar je werkt. Je vindt het soms moeilijk vragen van publiek te beantwoorden en zeker om lastige bezoekers aan te spreken. Hoe ga je om met ongewenst gedrag, dat soms zelfs tot agressie kan leiden? Het goede nieuws is dat G4S Training & Safety op vier locaties in het land een training ‘Omgaan met publiek’ gaat geven. In Vlodrop, Emmen, Jubbega en Baarn leren Binnenwerk-collega’s omgaan met vragen van publiek en ongewenst gedrag. Een hele mooie vorm van social return.

Wat is social return?

Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het ultieme doel is duurzame instroom op een vaste baan, maar dat is zeker niet het enige. Ook werkervaringsplekken en opleidingen vallen eronder. De kern van de rijksaanpak voor social return is de inzet op meer baankansen via onze contracten met de markt. Er moet verbinding ontstaan tussen de leverancier en de afdeling Inkoop. Ook bij onze afdeling ILM ontstaan steeds vaker samenwerkingen met leveranciers.

Win-win-win-winsituatie

De verbinding kwam tot stand in de aanbesteding van G4S Training & Safety, en hoe! Beide partijen wilden zich inzetten voor sociale duurzaamheid. ILM-collega Cécile Walta-Dolders pakte door. Haar kordate optreden, de adequate inzet van accountmanager Bouke Jansen van G4S én het advies van kennisambassadeur Rozemarijn Everts zorgen voor een schitterende samenwerking. Vier teams van Binnenwerk leren vanaf deze maand hoe ze om moeten gaan met lastige bezoekers en kunnen dit op hun CV zetten. Staatsbosbeheer krijgt professionele collega’s die weten hoe ze met lastige bezoekers om moeten gaan en FMH en G4S genereren deze social return en leveren daarmee een bijdrage aan sociale duurzaamheid. Een win-win-win-winsituatie (vier keer!) dus.

FMH Programma Duurzame dienstverlening

Bij FMH is duurzame dienstverlening een belangrijk speerpunt. Over tien jaar wil FMH een volledig circulaire en CO₂-neutrale facilitaire dienstverlener zijn. Een prachtige ambitie die bijdraagt aan de rijksdoelstellingen. Arbeidsparticipatie – waar social return deel van uitmaakt – is één van de focusgebieden: het creëren van nieuwe banen én kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Tekst: Judith Kraaijenbrink
Foto: Binnenwerk