DJI en FMH introduceren nieuwe Bakfiets

Op woensdag 2 september 2020 ontving Pablo Hunnego, directeur FMHaaglanden, de eerste Bakfiets uit handen van Eric Nijman, plaatsvervangend divisiedirecteur Gevangeniswezen en Vreemdelingenbewaring. Het verhaal achter de fietsen is bijzonder: de fietsen zijn namelijk gemaakt door gedetineerden. Vandaar de naam Bakfiets.

FMH-dienstfiets - de 'bak'-fiets
De Bakfiets

FMHaaglanden is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Voor steeds meer departementen en organisaties in Rijkskantoren in Den Haag verzorgt FMH de facilitaire dienstverlening. Bij die nieuwe aansluitingen zijn vaak ook materialen overgenomen, zoals dienstfietsen.
Pablo Hunnego: ”Deze dienstfietsen waren na ruim 10 jaar zowel economisch als technisch afgeschreven en echt toe aan vervanging. We konden de fietsen niet meer met goed fatsoen meegeven aan onze klanten.”

“We moesten dus opzoek naar een goed alternatief. Een degelijke fiets die geschikt is voor iedereen, tegen een stootje kan en makkelijk in onderhoud. Het ontwerp hebben we afgekeken van de OV-fiets, maar we hebben de fietsen wel de opvallende blauwe kleur met witte logo’s gegeven”, aldus Lonneke de Vries, Facilitair Manager bij FMH.

“Gedetineerden leren een vak, kunnen diploma’s halen en doen werkervaring en ritme op. Op die manier is de kans groter dat zij succesvol terugkeren in de maatschappij.”

Uitbreiding samenwerking

FMHaaglanden vindt duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen erg belangrijk. Daarom is goed nagedacht over waar we onze nieuwe dienstfietsen zouden inkopen. Al snel werd aan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gedacht. Een keer per jaar worden de fietsen uit onze fietsenstallingen, die geen eigenaar meer hebben, afgevoerd naar de fietsenwerkplaats binnen het Justitieel Complex Arnhem. Gedetineerden die via In-Made - het werkbedrijf van DJI - het vak van fietsenmaker leren, knappen deze fietsen op.

Logo 'bak'-fiets

Martijn Baar, Hoofd Arbeid van JC Zaanstad: “Het opknappen van fietsen deden onze mensen al in de fietsenwerkplaatsen van DJI, maar FMH is de eerste die ons heeft gevraagd een nieuwe fiets met een eigen lay-out te maken. Alle onderdelen zijn aangeleverd maar onze gedetineerden hebben de fietsen in elkaar gezet. Zo’n mooie fiets verdient een passende naam, vandaar Bakfiets.”

Eric Nijman: “Wij zijn trots op ons arbeidsbedrijf In-Made en de diversiteit aan producten die wij leveren voor interne en externe partijen. Gedetineerden leren een vak, kunnen diploma’s halen en doen werkervaring en ritme op. Op die manier is de kans groter dat zij succesvol terugkeren in de maatschappij.” 

Binnenkort in de FMH-panden

Half september zijn alle 300 oude dienstfietsen van FMH vervangen door de Bakfietsen. Nu is het wachten op de aankondiging dat we weer naar kantoor mogen, zodat we de fietsen kunnen uitproberen.

Interesse in de Bakfiets?

Ben je rijksambtenaar en wil je een FMH-dienstfiets lenen? Kijk dan in de Pandinfo-app onder bereikbaarheid voor de uitleeninformatie of vraag ernaar bij het Facilitair contactcentrum.

Wil je meer informatie over In-Made of de Bakfiets? Neem dan contact op met Martijn Baar.

 Tekst: Karen Bouwman