De lammetjes van Nynke de Jong

Voor Nynke de Jong, programmamanager Duurzame Dienstverlening bij FMH, is duurzaamheid meer dan een baan. Het is een manier van leven. Nynke woont in een eigenhandig – duurzaam! - verbouwde landelijke boerderij uit 1820. Schapen helpen bevallen doet zij ook zelf: op haar erf dartelen inmiddels veertien lammetjes rond.

Nynke de Jong met lammetje
Programmamanager Duurzame Dienstverlening Nynke de Jong

Ik heb me laten vertellen dat je in een boerderij uit 1820 woont?

“Jazeker! In 2014 kochten Dave en ik een boerderij in een plattelandsdorpje in de provincie Utrecht, die we helemaal eigenhandig hebben gerenoveerd. We woonden eerst in de oude stal met onze zoontjes, toen nog een baby en peuter. We hebben echt alles zelf gedaan. Zelfs de bestrating van het erf hebben we met behulp van een aangeschafte heftruck zelf gedaan. We zijn daar driekwart jaar druk mee geweest.” 

Schapen met op de achtergrond de heftruck
Schapen met op de achtergrond de heftruck

En natuurlijk heb je bij de verbouwing over duurzaamheid nagedacht?

“Haha, zéker. Ik vind het namelijk zelf óók belangrijk om zuinig en slim met grondstoffen om te gaan. We hebben een warmtepomp, 49 zonnepanelen en een systeem dat het licht en binnenklimaat regelt. Veel materialen zijn hergebruikt en zelfs het puin hebben we ingezet als onderlaag voor het straatwerk en de terrassen.”

Nynkes twee Friese paarden
Nynkes twee Friese paarden

En bij een boerderij horen dieren?
“Jep. En dus kwamen er twee Friese paarden en twee konijnen. En in augustus 2019 ook nog zes schapen en Bob de Ram, met het idee om lammetjes te krijgen. Omdat een schaap een draagtijd van 145 dagen heeft, hebben we het zo uitgekiend dat de bevallingen in de meivakantie zouden zijn. Bob de Ram heeft flink zijn best gedaan, haha. In mijn vrije week zijn veertien lammetjes geboren.”

Moederschaap met lammetjes
Moederschaap met lammetjes

En de skills van een schapenvroedvrouw zijn je aan komen waaien?
“Toen ik acht jaar was, assisteerde ik al bij bevallingen, dus het is me met de paplepel ingegoten. Ik groeide op in Friesland en leerde dat van mijn vader. Je merkt het gauw genoeg als een bevalling eraan komt. Het schaap gaat steunen en kreunen en de uiers worden heel groot. De moeder doet de bevalling eigenlijk zelf en als het lammetje eenmaal is geboren, haal je vlug het slijm van het neusje en mondje, zodat het beestje kan ademen.”

En gaat het nooit mis?
“Jawel. Laatst was er een pasgeboren lam bij het verkeerde schaap gaan drinken, maar dat schaap was zelf nog niet bevallen. Toen we de baby bij haar weghaalden heeft ze de hele nacht keihard geblaat van de stress. Gelukkig was ze de volgende ochtend alles vergeten toen ze zelf drie kindjes kreeg.”

“Voordeel van de coronatijd is dat we op de panden minder afval genereren, minder voedselverspilling en minder schoonmaak. En reken eens uit wat de afname aan vervoer voor de CO2-uitstoot betekent!”

Nynkes boerderij uit 1820
Nynkes boerderij uit 1820

Klinkt niet als een vervelende thuiswerkplek?
Heerlijk vind ik ‘t, ik gedij prima in zo’n kleine wereld. Ik maak mijn zoontjes veel intensiever mee en werk heel fijn in mijn eigen kantoor. Ik vind de contacten met de collega’s veel intenser en videovergaderingen heerlijk efficiënt. Bijkomend voordeel van de coronatijd is dat we op de panden minder afval genereren, minder voedselverspilling en minder schoonmaak. En reken eens uit wat de afname aan vervoer voor de CO2-uitstoot betekent! Het bevalt me prima zo en qua duurzaamheid scoren we nu flinke punten.”

Duurzame dienstverlening: FMH-speerpunt in 2020

De Rijksoverheid werkt aan een duurzame economie voor de toekomst. Slim en zuinig omgaan met onze grondstoffen scheelt CO2-uitstoot en draagt bij aan klimaatdoelstellingen. Bij FMH is duurzame dienstverlening een speerpunt voor 2020. Een duurzame bedrijfsvoering is niet langer een luxe, maar een pure noodzaak. Nynke de Jong is programmamanager Duurzame Dienstverlening en focust op zeven deelprojecten:

Econeutraal
Het project 'FMH op weg naar econeutraal' is een nulmeting en geeft inzicht in de huidige situatie in de ontwikkeling naar een CO2-neutrale dienstverlening en bedrijfsvoering.

Afval
In samenwerking met de departementen realiseren we op onze panden het rijksbrede doel van maximaal 35 procent restafval per eind 2020.

Catering
Het verduurzamen van de catering richt zich op gezonde voeding, reductie van voedselverspilling en reductie van verpakkingsmaterialen.

Circulariteit
In 2020 integreren we de principes van circulariteit in onze contracten, onze bedrijfsvoering en onze dienstverlening.

Logistieke hub
In 2020 worden acht van de twaalf facilitaire producten via het centrale distributiepunt in Den Haag (de ‘logistieke hub’) verspreid.

Elektrificatie wagenpark
De Rijksbrede doelstelling is dat twintig procent van het wagenpark eind 2020 elektrisch is. In juni 2020 heeft FMH de eerste waterstofauto voor zijn wagenpark aangeschaft.

Arbeidsparticipatie
Inzetten van arbeidsparticipanten en daarmee in 2020 dertig nieuwe banen creëren in samenwerking met Binnenwerk.