Pandinfo-app mét corona-informatie in negen rijkspanden

FMH lanceert in negen rijkspanden de vernieuwde Pandinfo-app: een smartphoneapp voor rijksambtenaren met informatie over de facilitaire dienstverlening in hun pand. “Eerst zorgde corona voor vertraging. Maar datzelfde corona heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we juist snéller live konden gaan. We vinden het belangrijk om onze gebruikers goed te informeren over de coronamaatregelen in de panden.” Dat zegt FMH communicatieadviseur Karen Bouwman die aan de wieg stond van dit omvangrijke project.

Karen Bouwman met de vernieuwde Pandinfo-app
Beeld: Judith Kraaijenbrink
Karen Bouwman met de vernieuwde Pandinfo-app

En jij, blij?

“Jaaa, ik ben heel blij en ook supertrots. Samen met een ontwikkelteam van SSC-ICT en mijn twee FMH-collega’s Klaas Tecuatl Bremer en Frederike Lubiewski hebben we ruim een jaar gewerkt aan de tweede versie van de Pandinfo-app. Dat bleek allemaal een stuk complexer dan we dachten. Maar wat ziet ‘ie er mooi uit hè? En er staat zo veel handige informatie in.”

Was het niet gewoon een kwestie van de 1.0-versie doorontwikkelen dan?
“Was het maar zo simpel. De eerste versie is gemaakt voor één pand: Rijnstraat 8. Dat was in 2017. Met die app konden we de medewerkers van de vijf organisaties in dat pand van heldere facilitaire informatie voorzien. Maar die app werd zo enthousiast door gebruikers ontvangen, dat andere panden die app óók wilden. En zo gingen we van één naar vijf panden. En daar was het platform helemaal niet op gebouwd.”

Dus jullie moesten opnieuw beginnen?
“We moesten inderdaad terug naar de tekentafel en begonnen weer ‘from scratch’. Maar dan wel met de geleerde lessen van de eerste versie in ons achterhoofd. De nieuwe app is in een heel nieuw systeem gebouwd. We zijn echt gegaan voor een betere, snellere en meer stabiele app. Mooier ook, qua look & feel. Bovendien kunnen we nu meer panden toevoegen aan de app. We zijn gestart met negen rijkspanden Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle panden in ons verzorgingsgebied in de app staan. Nu is-ie helemaal toekomstproof.”

“In een aparte coronarubriek is alle informatie over veilig werken op anderhalve meter afstand te vinden.”

En dus mét corona-informatie?
“Ja als facilitair dienstverlener hebben we onze panden coronaproof gemaakt. Per pand is in nauw overleg met de klant een coronapandplan opgesteld. We vinden het belangrijk om onze gebruikers goed te informeren over de coronamaatregelen in de panden. Daarom zijn we meteen aangehaakt op de huidige actualiteit. In de Pandinfo-app vind je dus in een aparte coronarubriek alle informatie over de pandspecifieke maatregelen voor werken op anderhalve meter afstand. Hoe laat is het pand open? Waar kan ik mijn fiets parkeren? Kan ik gebruikmaken van de douche? Hoe kies ik een werkplek uit? Hoe maak ik gebruik van de liften, trappen en koffieapparaten in coronatijd? Is het bedrijfsrestaurant open? Die corona-informatie is allemaal te vinden onder de coronaknop.”

Waarom moeten ambtenaren de app downloaden?
“Het is een handige manier om te weten wat er speelt in een gebouw, ook als we straks weer teruggaan naar onze reguliere dienstverlening. Welke services zijn er, openingstijden, informatie over werkzaamheden, handige telefoonnummers: het staat er allemaal in. Je wisselt ook heel makkelijk tussen panden. Dus als je een keer naar een gebouw moet waar je normaal niet komt, ben je toch geïnformeerd over de voorzieningen in dat pand. Daarnaast kunnen we push notificaties sturen. Zo kunnen we na een ontruiming met een melding aan bewoners laten weten wanneer ze weer naar binnen mogen.”

Op welke verbetering ben je het meest trots?
“Ik vind het gaaf dat de Pandinfo-app nu ook toegankelijk is voor blinde en slechtziende collega’s. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we samengewerkt met een blinde collega van SSC-ICT. Hij heeft ons bijvoorbeeld geholpen om alles te testen. Die functionaliteit… daar ben ik echt trots op.”

Telefoon met Pandinfo-app in de hand
Altijd alle pandinformatie bij de hand

Dus het is nu klaar?
“Nee, zo’n app is nooit helemaal af. We gaan altijd door met verbeteren en doorontwikkelen. Goede ideeën zijn dus ook altijd hartstikke welkom! We kunnen veel zelf bedenken, maar het zijn juist de gebruikers die extra input kunnen geven.”

De Pandinfo-app

In de Pandinfo-app van FMH is pandgebonden facilitaire informatie te vinden van de volgende panden: Koningskade 4, De Resident, De Hoftoren, Rijnstraat 8, Turfmarkt 147, Terminal Zuid, Beatrixpark, Bezuidenhoutseweg 73 en Schenkkade 100.

Rijksambtenaren kunnen de app downloaden in de zakelijke appstore van hun eigen ICT-dienstverlener. Alleen rijksambtenaren met een geldig e-mailadres van het Rijk kunnen de app activeren.

Tekst: Judith Kraaijenbrink