Directeur Pablo Hunnego is trots op de veerkracht van ‘zijn’ FMH

“De directeur van FMH werkt niet thuis. Die moet op kantoor zijn, zichtbaar zijn. Van die overtuiging ben ik teruggekomen: ook als directeur kan je veel vanuit huis.” Dat zegt Pablo Hunnego, directeur van FMHaaglanden. Bij de start van de vakantieperiode kijken we met hem terug naar het roerige coronavoorjaar en blikken we vooruit op de nabije en de wat verdere toekomst.

Pablo Hunnego voor verzorgingsgebied FMHaaglenden
FMH-directeur Pablo Hunnego

Hoe was het om dit jaar aan het hoofd te staan van FMH?

“De snelle toename van mensen in de ziekenhuizen en op de ic, de stijgende sterftecijfers, mensen binnen FMH die corona kregen en familieleden verloren. Die menselijke tragedie was zeker in de eerste weken mijn grootste zorg. Bij FMH gingen we al snel aan de slag om onze dienstverlening in de rijkskantoren in te krimpen – ook het leeuwendeel van de rijksambtenaren werkte immers thuis. Dan ben je ineens heel hard aan het werk. Ik vond – en vind - het prachtig om te zien wat een enorme veerkracht FMH heeft. Mensen schikten zich snel in de nieuwe opdracht en hebben die met heel veel energie, inzet en saamhorigheid aangepakt. De basis van de organisatie is blijkbaar zo goed dat we deze crisis samen aankunnen. Dat is toch fantastisch!”
 

De camper van de buren: Pablo's tijdelijke thuiswerkplek
De camper van de buren - Pablo's tijdelijke kantoor

Hoe beviel het thuiswerken jou persoonlijk?

“Ik vond altijd dat ik in mijn functie niet kon thuiswerken. Als directeur moet je op kantoor zijn, zichtbaar zijn, vergaderen, de FMH-organisatie aansturen. Van die overtuiging ben ik teruggekomen: ook als directeur kan je veel vanuit huis. Veel, niet alles. Voor nabije de toekomst zie ik mijzelf in een mix op kantoor en vanuit huis werken. In dat opzicht heeft de coronacrisis mijn blik verruimd. Daar kwam nog bij dat in een van de eerste weken van de coronacrisis onze badkamer werd gerenoveerd. Het was zo’n herrie in huis, dat werken onmogelijk was. En zo gebeurde het dat ik gewapend met mijn telefoon en laptop mijn nieuwe werkplek binnenstapte: de camper van de buren.”

“De basis van de organisatie is blijkbaar zo goed dat we deze crisis samen aankunnen. Dat is toch fantastisch!”

FMH-medewerker brengt signing aan
FMH-medewerker brengt signing aan

Hoe bereidt FMH zich voor op de terugkeer van de rijksambtenaren?

“Vanaf 1 september laat de Rijksoverheid ambtenaren weer gefaseerd terugkeren naar kantoor, is nu [juli 2020, red.] de verwachting. Het spreekt voor zich dat onze panden hiervoor dan wel gereed moeten zijn. Gereed wil zeggen dat ze in alle opzichten moeten voldoen aan de RIVM-richtlijnen en dat we een veilige en gezonde werkomgeving bieden. Dat is maatwerk, natuurlijk, want elk pand is anders. Op 1 juli hebben alle FMH-locatieteams een plan voor hun pand opgeleverd. De zomerperiode wordt gebruikt voor de laatste afstemming en de implementatie van het plan. Dan moet je denken aan het inrichten van éénrichtingsverkeer, het inregelen van het aangepaste liftplan en het aanbrengen van ‘signing’. Ja, veel voorzieningen zijn voorlopig heel anders dan je gewend bent.”

“Weten we met elkaar goede afspraken te maken, dan kunnen we een aantal maatschappelijke voordelen van deze crisis behouden: minder files, minder CO2-uitstoot, beter voor het milieu.”

Verwacht je dat de coronacrisis blijvend invloed heeft op ons werk?

“Ik hink op twee gedachten. Enerzijds denk ik dat iedereen weer heel snel in zijn oude gewoonten schiet. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Aan de andere kant hebben we gezien welke voordelen thuiswerken heeft. Bijvoorbeeld minder druk op het ov en op de rijkskantoren. Weten we daar met elkaar goede afspraken over te maken, dan kunnen we een aantal maatschappelijke voordelen van deze crisis behouden: minder files, minder CO2-uitstoot, beter voor het milieu. De grote vraag voor de komende tijd is: gaan we een blijvende verandering ook echt realiseren? Voor FMH geldt dat wij faciliterend zijn, dus volgend. Als onze klanten hun  primaire proces aanpassen, moeten wij dat ondersteunen. Stel dat onze ministeries zeggen: wij gaan de kantooruren meer over de dag verspreiden en een deel van onze ambtenaren werkt tot 22.00 uur zodat ze buiten de spits kunnen reizen, dan moeten wij de panden open houden.

Heb je vakantieplannen voor de zomer?

“Ja, ik neem zeker verlof op en nee, we gaan dit jaar toch maar niet op reis naar het buitenland. Al onze klanten, leveranciers, samenwerkingspartners en natuurlijk collega’s: mede namens het directieteam van FMH wens ik jullie een fijne zomerperiode. Neem verlof op, doe iets leuks en blijf vooral gezond!”


Tekst: Judith Kraaijenbrink en Sanne Nienhuis